In Therapie bij psycholoog Roelof-Jan Verschoor

Maar eerst

Voor ik dieper inga op hoe een behandeling in mijn praktijk in Zoetermeer er uit ziet, wil ik je wat meer vertellen over mijn visie als psycholoog. Want die is misschien een beetje anders dan je zou verwachten.

Wij

Ik werk vanuit de overtuiging dat de grootste bijdrage aan het succes van jouw behandeling niet mijn kennis, noch jouw inzet is. Onze samenwerking, daar gaat het om. Je zult merken dat ik het je zo makkelijk mogelijk maak. Door dezelfde taal te spreken. Door het niet zwaarder te maken dan het al voor je is. En door je een plek te geven waar je je van niets iets hoeft aan te trekken.

De behandeling die ik voor je maak is helemaal gericht op jou. Met methoden en technieken die bij jou passen. Waar je je fijn bij voelt. Je gaat dus nooit dingen doen die je niet liggen, of waar je je ongemakkelijk bij voelt. Dat wil overigens niet zeggen dat alles even makkelijk is.

Dacht je dat?

Dat gezegd hebbende, ik heb als psycholoog een eigen overtuiging. Simpel gezegd komt het erop neer dat veel klachten het resultaat zijn van ‘teveel in je hoofd zitten’ en ‘nadenken je leven laten bepalen’. Dat we dat doen komt omdat we getraind zijn te denken dat we met denken alles kunnen oplossen. Met ‘wilskracht’, met ‘volharding’, met ‘gedachtenkracht’.

Voorbeeldje: als je een negatief zelfbeeld hebt, ga je jezelf trainen een positief beeld van jezelf te krijgen. Je leert hoe je een vervormd beeld van jezelf hebt en gaat dat omvormen. Maar waarom heb je eigenlijk sowieso een beeld van jezelf? Waar is dat voor nodig? Helemaal nergens.

Ik hoop met de therapie die ik geef je leven te verrijken en verlichten door de last van de maakbaarheid van alles weg te nemen. En beter te luisteren naar wat jij jezelf probeert duidelijk te maken. Naast het wegnemen van je klacht zul je in zijn algemeenheid rustiger in het leven staan en meer kunnen genieten.

Het zes zintuigenmodel

Als je voor de eerste keer bij me komt neem ik de tijd voor je verhaal, en om elkaar te leren kennen. Ik zal doorvragen op onderdelen, ik zal meer willen weten van bepaalde situaties of gevoelens. Ik zal je ook uitnodigen eens naar jezelf te kijken met het zeszintuigenmodel.

De vijf zintuigen ken je natuurlijk wel: voelen, horen, ruiken, proeven en zien. Daarmee nemen we de wereld van buiten waar. Maar waarmee neem je waar wat er van binnen gebeurt? Met je denkbewustzijn. Ik leer je te ervaren wat je denkt, er naar te kijken, het te beleven. Misschien is dat even onwennig, maar je zult merken dat je al snel veel meer ‘ziet’ van wat er in jou gebeurt.

Op eigen benen

De behandeling is er op gericht dat je het allemaal snel weer zelf kunt, vanuit jezelf en met de mensen om je heen. Vijf tot acht, hooguit tien sessies hebben we nodig. Meer niet.

Bekijk hier de therapieën

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Therapie Amsterdam. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Klik één van de volgende links: