Mijn manier van werken

Als je dreigt vast te lopen in je klachten, je relatie of je ontwikkeling, is naar een psycholoog gaan een hele stap. Dit komt vaak door dat we niet goed weten wat die psycholoog nu precies kan en doet.

Ik zal je mijn visie en manier van werken kort toelichten.

Wij mensen zijn gewoonte dieren, we hebben de neiging steeds meer gewoontes aan te kweken. Daardoor kiezen we voor wat we kennen en dit proces gaat steeds meer ondergronds of onbewust. Het totaal van al deze  gewoontes (gedachtes) noemen we onze persoonlijkheid of onze ‘’ik’’. Dat is wat we middels ons gedrag aan de buitenkant laten zien. Aan deze persoonlijkheid kunnen we een gevoel van zekerheid ontlenen. Echter als de gewoontes niet meer passen in onze huidige omstandigheden kunnen we er last van krijgen. Omdat we ons er vaak onvoldoende bewust van zijn. Zo kunnen we sombere, angstige, onzekere gedachtes en gewoontes ontwikkelen die steeds meer een onderdeel worden van onze keuzes en persoonlijkheid.

Als een ‘’slechte’’ gewoonte ons leven in de greep gaat krijgen spreken we vaak van een verslaving. Ook in onze relatie is het onvoldoende bewust zijn van onze vaste patronen vaak de oorzaak van conflict. Dus de uitspraak ‘’doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’’ is hier niet van toepassing. Ik wil je juist leren je vaste patronen meer bewust te worden en  ‘’doe eens gek’’ meer tot doel te maken.

Ik kan je niet veranderen dat moet je-zelf doen. Ik ga je wel leren dat je mij niet nodig hebt, en om dit te leren, heb je mij even nodig, dat is een grappige tegenstelling. Als je je gewoontes, ik, of persoonlijkheid leert bewust te worden, kun je er vrijer in worden en ontstaat er ruimte voor je ‘’Zelf”

Gelukkig zijn is niets anders dan je ‘’zelf’’ zijn.